top of page
  • Writer's pictureSiiri Turunen

Opintotuen tulorajoissa ei ole järkeä

Opiskelija, joka nostaa opintotukea eli suorittaa 5 opintopistettä kuukaudessa samalla työskennellen, on todella ahkera. Pahimmillaan tästä ahkeruudesta voi kuitenkin koitua iso lasku opiskelijalle, kun tulorajat paukkuvat ja Kela perii opintotukea takaisin korkojen kera.


Vaikka opintotuen tulorajoja on nostettu, ei tilanne silti ole tyydyttävä. Jos opiskelija saa opintotukea esimerkiksi 9 kuukaudelta, voi hän tänä vuonna tienata bruttotuloina enintään 18 720 euroa. Kuukausitasolla tämä tarkoittaa siis 1560 euron bruttotuloja. Opintojen ohessa ympärivuoden työskentelevälle opiskelijalle summa on pieni, eikä esimerkiksi kesätyötä kannata välttämättä ottaa vastaan. Miksi emme anna opiskelijoiden vaurastua ja parantaa taloudellista asemaansa työnteolla?


Tulorajojen poisto ei ole keneltäkään pois. Nostamalla tulorajoja lisääntynyt työnteko kerryttää valtion kassaan lisää verotuloja, työssäkäyvät opiskelijat saavat kerrytettyä varallisuutta ja tehtävä työ voi parhaimmillaan syventää opiskelijan omaa osaamista opiskeltavalla alalla.

Vastaan ei ikinä tulisi tulla tilannetta, jossa pohtii, onko työnteko kannattavaa.


Nyt on oikea aika poistaa opintotuen tulorajat – annetaan opiskelijoille vapaus tehdä töitä ja vaurastua!

40 views0 comments

Comentarios


bottom of page