Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön tarvitaan kaupunkia ja hyvinvointialuetta
- Siiri Turunen
- Apr 1
- 2 min read
Hyvinvoivat ja terveet ihmiset ovat kaiken a ja o. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöllä voimme ehkäistä monia syntyviä sairauksia ja edistää ihmisten toimintakykyä. Panostukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ovat tulevaisuuteen katsovia investointeja, jotka säästävät niin inhimillistä kärsimystä kuin julkisia varoja pitkällä aikavälillä.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön tarvitaan vahvasti mukaan Espoon kaupunki ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Molempien toimijoiden sitoutuminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen on avainasemassa hyvinvoinnin mahdollistamisessa alueen asukkaille. Näiden kahden toimijan tulee myös entistä tavoitteellisemmin rakentaa yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi organisaatiot läpileikkaavasti.
Espoon kaupungissa hyvinvointia ja terveyttä tulee edistää vahvistamalla liikuntamahdollisuuksia, turvaamalla laadukasta koulutusta ja rakentamalla toimivaa kaupunkiympäristöä, joka osaltaan kannustaa arkiliikuntaan. Liikunta- ja kulttuuripalveluiden tulee olla kaikenikäisten kaupunkilaisten saavutettavissa ja jokaiselle kaupunkilaiselle tulee mahdollistaa turvallinen arki.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on puolestaan vahvistettava ennaltaehkäiseviä palveluita sosiaali- ja terveydenhuollossa ja huolehdittava siitä, että ilmeneviin haasteisiin voidaan puuttua mahdollisimman varhain. Kun vahvistamme perusterveydenhuoltoa, sujuvoitamme hoitopolkuja ja digitalisaatiota hyödyntäen turvaamme oikea-aikaiset palvelut, voimme vähentää tarvetta raskaammille palveluille. Hyvinvointialueella tulee huolehtia siitä, että matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita on saatavilla ja terapiatakuu toteutuu.
Tutkin vasta valmistuneessa maisterintutkielmassani Espoon kaupungin ja Länsi-Uudenmaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyörakenteita ja näiden toimivuutta. Tutkielmani tulokset osoittivat, että yhteistyössä on vielä paljon kehitettävää ja yhteistyötä leimaa esimerkiksi pistemäisyys ja epäselvät vastuunjaot. Jotta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä voidaan tehdä vaikuttavasti, tulee kaupungin ja hyvinvointialueen sopia vastuista, toimia sitoutuneesti yhteisen päämäärän eteen ja luoda yhteistyölle toimivia muotoja ja rakenteita.
Toisaalta hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ei ole pelkästään julkisen sektorin tehtävä, vaan siihen tarvitaan myös yrityksiä, järjestöjä ja alueen asukkaita itseään. Otetaan siis rohkeasti kaikki toimijat mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön erilaisten yhteistoimintamallien avulla. Kun hyödynnämme yksityisen ja kolmannen sektorin palveluita joustavasti ja tehokkaasti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta, voimme turvata yhä useamman ihmisen toimintakykyä.
Kun pidämme huolta ihmisten hyvinvoinnista, pidämme huolta myös kaupungin ja alueen elinvoimasta ja vetovoimaisuudesta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kestävää taloudenpitoa – se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin yksilöiden hyvinvoinnissa kuin julkisten menojen hallinnassa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen panostaminen on investointi tulevaisuuteen, jota emme voi jättää tekemättä!
Comments