top of page
  • Writer's pictureSiiri Turunen

Opiskelijoillekin syyslomaa

Eihän nyt yliopisto-opiskelija tarvitse lomaa kesken lukukauden. Vai tarvitsisiko sittenkin?


Helsingin Sanomat (14.10.) kirjoitti syysloman olevan outo jäänne suomalaisesta maatalousyhteiskunnasta. Turussakin koululaiset, oppilaat ja opiskelijat perusasteen ja toisen asteen oppilaitoksissa viettävät nyt viikon mittaista syyslomaa. Turkulainen yliopisto-opiskelija sen sijaan saa vain haaveilla lomasta kesken syyslukukauden.


Turun yliopistossa, kuten monissa muissakaan suomalaisissa yliopistoissa, ei tunneta käsitettä syysloma. Opetus pyörii, kirjaston penkkien kulutus jatkuu, tentit ja palautuspäivät painavat niskaan ja yhdestä opintojaksosta suoriuduttua alkaa seuraava opintojakso. Eikö yliopisto-opiskelijat tarvitse syyslomaa?

Jos Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tuloksia katsoo, niin kyllä tarvitsevat. Mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet, psyykkinen kuormitus kasvaa ja yhä useampi kokee uupumusta. Pieni tauko opintoihin pimeän syksyn keskellä tekisi varmasti siis hyvää myös yliopistoissa opiskeleville.


Tampere on jo tässäkin asiassa askeleen edellä, sillä Tampereen yliopistossa viikolla 42 ei järjestetä kontaktiopetusta. Muut yliopistot voisivat hyvin ottaa Tampereesta mallia. Ehkä vielä näemme joskus tulevaisuudessa kaikkien yliopistojen lukuvuosikalentereissa kontaktiopetuksettoman viikon, ehkä jopa syysloman.


Olisipa syysloma.Kirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 23.10.2022.

11 views0 comments

Comments


bottom of page