top of page
  • Writer's pictureSiiri Turunen

Puhe sankarihaudoilla 6.12.2022

Itsenäisyyspäivänä järjestetään turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden perinteinen kulkue Turun Tuomiokirkolta Turun hautausmaan sankarihaudoille.


Hautausmaalla ylioppilas- ja opiskelijakuntien puheenjohtajat laskevat seppeleen ja pitävät puheet. Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston vuoden 2023 puheenjohtajana pidin sankarihaudoilla puheen.Hyvät ystävät ja kuulijat, kanssaopiskelijat,


Juhlimme tänään 105-vuotiasta itsenäistä Suomea. Rakasta kotimaatamme, jossa uhkien ja kriisienkin keskellä on mahdollisuus levolliseen elämään. Juhlimme pientä pohjoisen maatamme, jonka kansalaiset ovat kulkeneet läpi maan historian sisukkuudellaan omia arvojaan kunnioittaen. Juhlimme isänmaata, jonka vapauden puolesta menneet sukupolvet ovat taistelleen yli 100 vuoden taipaleella useita kertoja.


105-vuotiaan Suomen taipaleeseen mahtuu lukuisia sankareita. Sankareita, jotka taistelivat rintamalla maamme itsenäisyyden puolesta. Sankareita, jotka rohkeasti jälleenrakensivat maatamme. Sankareita, jotka loivat Suomesta hyvinvointivaltion. Unohtamatta kaikkia niitä sankareita, joiden nimet eivät koskaan päätyneet historiankirjoihin tai pysyneet kansakunnan huulilla. Sankareita, jotka pitivät itsestään ja ennen kaikkea toisistaan huolta. Sankareita, jotka eivät jättäneet ketään yksin, ja sankareita, jotka toiminnallaan mahdollistivat myös meille mahdollisuuden hyvinvointiin ja toimeliaaseen elämään.


Maamme sankareita ovat siis kaikki, jotka ovat toiminnallaan ja olemassaolollaan mahdollistaneet sen, että me saamme olla tässä nyt. Nämä menneiden sukupolvien sankarit ovat rakentaneet yhteiskunnallemme pohjaa, jossa saamme nykyisin elää. Olen valtavan kiitollinen heille tästä. Kiitos jokaiselle tiukassa tilanteessa omia arvojaan puolustaneelle. Kiitos jokaiselle uhrauksia ja vaikeita päätöksiä tehneelle. Kiitos jokaiselle, joka uskalsi tuoda esiin oman mielipiteensä. Kiitos jokaiselle toista tukeneelle ja auttaneelle. Kiitoksen ansaitsee jokainen menneen sukupolven edustaja. Olen teille kiitollinen, että saan elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa.


Näitä maamme historian sankareita muistelemme vielä pitkälle tulevaankin ja olemme heille kiitollisia. Mutta muistellaanko meitä vielä 100 vuoden päästä?


Ei ehkä. Toisaalta harvoin sitä ajattelee asioita tehdessään, millainen merkitys teoilla tai tekojen tekemättä jättämisellä on tulevaisuudessa monien sukupolvien jälkeen. Tästä ajatuksesta voimme oppia. Voimme tekojamme tehdessä suunnata katseen tulevaan ja miettiä, millaista yhteiskuntaa me haluamme rakentaa. Millainen Suomi jää jälkeemme?


Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että me teemme myös oman osamme tämän maan eteen. Jatkamme työtä, joka jo yli 100 vuotta sitten aloitettiin. Rakennamme parempaa yhteiskuntaa niin meille kuin tulevillekin sukupolville ja kehitämme maata niillä mahdollisuuksilla, jotka meille on suotu. Katsomme asioita uudella tavalla ja joskus myös erehdymme. Opimme virheistämme ja toimimme toisin. Teemme uudistuksia arvostamalla ja kunnioittamalla historiaa. Ennen kaikkea kehitymme ja laitamme itsestämme likoon sen kaiken, jonka suinkin pystymme.


Toivottavasti se riittää siihen, että tulevat sukupolvet muistelevat meitä ja kiittävät siitä osasta, jonka me olemme heille mahdollistaneet.


Hyvää itsenäisyyspäivää!

55 views0 comments

Comments


bottom of page