Vaikuttavat toimet tulee ottaa entistä vahvemmin keskiöön Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella
- Siiri Turunen
- Mar 26
- 1 min read
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen on ensisijaisesti keskityttävä vaikuttaviin, kustannustehokkaisiin ja kestäviin ratkaisuihin, jotka varmistavat laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille alueen asukkaille. Tämä edellyttää järkeviä toimintamalleja, vastuullista taloudenpitoa ja ennen kaikkea palveluiden kehittämistä asukkaiden tarpeiden mukaisesti. Vaikeassa taloustilanteessa toimenpiteiden vaikuttavuus merkitsee, kun talouden tehostaminen on välttämättömyys.
Länsi-Uudellamaalla on määrätietoisesti kehitettävä monituottajamallia. Kun pelkät julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut yksinään eivät riitä kattamaan kaikkia palvelutarpeita, on hyvä, että palveluita siirretään myös monituottajamallin mukaisesti yritysten ja ammatinharjoittajien tuottamaksi. Tärkeintä on palveluiden ja hoidon saatavuus, vaikuttavuus ja laatu – ei se, tuottaako palvelua julkinen, yksityinen vai kolmannen sektorin toimija. Merkityksellistä on, että ihmiset saavat hoitoa ja pääsevät terveydenhuollon palveluiden piiriin palveluita tarvitessaan.
Osana kustannustehokkuutta tulee hyvinvointialueen tekemien kilpailutusten olla reiluja ja avoimia. Pienempien toimijoiden on kyettävä aidosti kilpailemaan kilpailutuksissa, jotta monipuolinen ja laadukas palveluntarjonta voidaan varmistaa kustannustehokkaasti. Selkeät, ennakoitavat ja avoimet kilpailutusprosessit ovat koko hyvinvointialueen ja sen toimijoiden etu. Samalla hyvinvointialueen in-house-yhtiöiden palvelutuotantoa tulee tarkastella kriittisesti, jotta yhtiöt eivät hankaloita palveluiden markkinaehtoista kehittämistä.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päätöksenteon tulee pohjautua tutkittuun tietoon. Kun tiedolla johtaminen toteutuu, voidaan resursseja ohjata ja kohdentaa sinne, missä niistä on aidosti eniten hyötyä. Palveluiden vaikuttavuutta tulee seurata, asiakaspalautetta hyödyntää ja ennakoivaa analytiikkaa kehittää osana tiedolla johtamista.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee tehdä kestäviä ratkaisuja ja huolehtia taloudesta kasvattamatta asukkaiden verotaakkaa. En kannata hyvinvointialueille verotusoikeuden antamista, sillä oikeus verottaa todennäköisesti vain lisäisi painetta kokonaisveroasteen korottamiselle, joka Suomessa on jo kansainvälisesti korkealla tasolla. Hyvinvointialueiden tulevaisuus ja itsenäisyys sekä palveluiden taso tulee jatkossa turvata muutoin kuin verotusoikeudella.
Voimme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella olla edelläkävijä vaikuttavissa, kustannustehokkaissa ja asiakaslähtöisissä ratkaisuissa. Nyt tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tietoon ja mahdollistavat parhaan mahdollisen palvelutason taloudellisesti kestävästi.
Comments