top of page
  • Writer's pictureSiiri Turunen

Velkakello tikittää – aika loppuu, jos toimiin ei ryhdytä nyt

Suomen valtio on velkaantunut viime vuosina ennätystahtia. Valtion velka on tällä hetkellä noin 140 miljardia euroa, mikä tarkoittaa 25 000 € velkaa jokaista suomalaista kohti. Melkoinen summa! Suhteessa bruttokansansuhteeseen valtion velka on jo yli 50 prosenttia.


Valtiovarainministeriö on lisäksi arvioinut, että valtionvelan korkokulut vuonna 2023 ovat jopa 2,6 miljardia euroa. Se on yhtä paljon rahaa, mitä valtio rahoittaa korkeakoulutusta.


Näin ollen on selvää, että kehityskulku ei saa jatkua. Valtion velkaantuminen on taitettava ja valtiomme talous on saatava kestävälle pohjalle. Taloutta on hoidettava vastuullisesti. Jokainen velkaeuro on nipistys tulevaisuudesta ja leikkaamista tulevilta sukupolvilta.


Emme voi elää tulevien sukupolvien piikkiin. Me nuoret joudumme maksamaan tulevaisuudessa kohtuutonta laskua, jos velkaantuminen jatkuu. Sillä kyllä, valtion velka korkoineen tulee vielä maksettavaksi tulevaisuudessa ja maksajina toimimme silloin me, nuoret.


Julkinen talous on siis saatava tasapainoon ja lopulta ratkaisu on melko yksinkertainen: valtion talouden menojen tulee olla samalla tasolla tulojen kanssa. Miten tämä sitten onnistuu? Tehdään sopeutustoimia, sillä valtion menot eivät voi kasvaa holtittomasti, ja kasvatetaan tuloja. Leikattavaa löytyy esimerkiksi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, yritys- ja asumistuista sekä hallinnosta. Näiden leikkaustoimien lisäksi todella tärkeää pitää huoli siitä, että valtion kassaan syntyy tuloja. Nostetaan työllisyyttä, vahvistetaan yrittäjyyttä ja verotetaan haittoja, jotta valtion kassaan syntyy yhä enemmän tuloja talouskasvun myötä.


Ilman vastuullista taloudenpitoa meillä ei ole mitään mahdollisuutta ylläpitää hyvinvointivaltiotamme, enkä usko kenenkään toivovan hyvinvointivaltion romahtamista. Ei siis anneta ajan loppua velkakellosta, sillä nyt on oikea aika pysäyttää velkaantuminen.
Keskustelimme eilen kansanedustaja Ville Valkosen kanssa valtion velkaantumisesta.


Katso koko keskustelumme alta!


141 views0 comments

Comments


bottom of page